Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Μυϊκό σύστημα

Το μυϊκό σύστημα είναι το σύστημα οργάνων που ελέγχει τις κινήσεις του σώματος. Τα όργανα που αποτελούν το μυϊκό σύστημα είναι οι μύες. Οι μύες αποτελούνται από συνδετικό ιστό και από τους τρεις τύπους μυϊκού ιστού, τον σκελετικό, τον καρδιακό και τον λείο. Ο μυϊκός ιστός με την σειρά του αποτελείται από μυϊκά κύτταρα , τα οποία διαθέτουν τις μηχανικές ιδιότητες της διεγερσιμότητας, της συσταλτικότητας, της διατασιμότητας και της ελαστικότητας.

Σκελετικός μυς
Οι σκελετικοί μύες αποτελούν το 40% της μάζας του σώματος. Είναι τα όργανα που κατευθύνουν τα οστά και είναι υπεύθυνοι για την κίνηση και την στάση. Συνδέονται με τα οστά με τους τένοντες. Αποτελούνται από μυϊκές ίνες που περιβάλλονται από ένα κάλυμμα συνδετικού ιστού, που ονομάζεται ενδομύκιο. Οι μυϊκές ίνες σχηματίζονται από μυϊκά κύτταρα τα οποία είναι πολυπύρηνα κύτταρα εξειδικευμένα στην μυϊκή συστολή. Χαρακτηριστικό τους στοιχείο είναι ότι εμφανίζουν εναλλασσόμενες φωτεινές και σκοτεινές ραβδώσεις. Η χαρακτηριστική αυτή εμφάνιση οφείλεται στις ινώδεις πρωτεΐνες που περιέχονται στο μυϊκό κύτταρο. Τα μυϊκά ινίδια των μυϊκών κυττάρων αποτελούνται από συνδυασμό των πρωτεϊνών μυοσίνη και ακτίνη. Η μυϊκή σύσπαση είναι αποτέλεσμα της ολίσθησης των νημάτων ακτίνης πάνω στα νημάτια μυοσίνης . Ο έλεγχος της σύσπασης γίνεται με ειδικές πρωτεΐνες του μυϊκού κυττάρου, όπως είναι η τροπομυοσίνη και η τροπονίνη

Λείος μυς
Ο λείος μυς ελέγχει τις ακούσιες κινήσεις. Ο μηχανισμός του ελέγχεται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Ο λείος μυϊκός ιστός βρίσκεται στα τοιχώματα των σπλαχνικών οργάνων και είναι τοποθετημένος σε στοιβάδες. Τα λεία μυϊκά κύτταρα (SMC Smooth Muscle Cells) σχηματίζουν διαφορετικές ίνες από τα σκελετικά. Η σύσπαση στον λείο μυ πραγματοποιείται με μία αύξηση στην συγκέντρωση του ενδοκυτταρικού ασβεστίου.

Καρδιακός μυς
Ο καρδιακός μυς συναντάται στην καρδιά και ελέγχει τις συσπάσεις της. Είναι υπεύθυνος για ακούσιες κινήσεις όπως και ο λείος μυς, και επομένως ελέγχεται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Μοιάζει όμως αρκετά στην δομή με τον σκελετικό μυ. Τα καρδιακά μυϊκά κύτταρα είναι και αυτά γραμμωτά αποτελούμενα από ινίδια ακτίνης και μυοσίνης, όμως είναι πολύ μικρότερα, αποτελούνται μόνο από έναν πυρήνα και είναι στενά συνδεδεμένα.

Ερειστικό σύστημα

Ερειστικό σύστημα ονομάζεται το σύνολο των οργάνων του εκείνων, επί των οποίων «ερείζεται» ένας οργανισμός.  

Ανθρώπινο ερειστικό σύστημα
Στον ανθρώπινο σκελετό διακρίνουμε τα παρακάτω μέρη:
Το ερειστικό σύστημα διακρίνεται από 3 είδη οστών: τα μακρά (βραχιόνιοεπιμήκυνσηκνήμη και το μηριαίο), τα βραχέα (σπόνδυλος, καρποί των χεριών), τα πλατιά (κρανίο και λεκάνη (στις γυναίκες είναι πιο πλατιά από ό,τι στους άντρες για να διευκολύνει την εγκυμοσύνη και τον τοκετό) και τα αεροφόρα (κάποια οστά κρανίου).

Πεπτικό σύστημα

Πεπτικό σύστημα είναι το σύστημα των πολυκύτταρων οργανισμών το οποίο έχει ως λειτουργία την πέψη της προσληφθείσας τροφής και την αποβολή των αχώνευτων ουσιών.

Το πεπτικό σύστημα ποικίλει από οργανισμό σε οργανισμό. Η πιο συνήθης μορφή του είναι ο πεπτικός σωλήνας, ο οποίος εμφανίζεται σε όλα τα σπονδυλωτά και σε πολλά ασπόνδυλα. Άλλοι οργανισμοί αντί για πεπτικό σωλήνα έχουν κοιλότητα στην οποία γίνεται η πέψη, όπως στα σαρκοφάγα φυτά. Άλλοι πολυκύτταροι οργανισμοί έχουν πεπτικό σύστημα χωρίς έντερα.

Αρχικά η πέψη στους πολυκύτταρους οργανισμούς γινόταν με φαγοκυττάρωση σε κάθε κύτταρο όπως στους μονοκύτταρους. Αργότερα, εμφανίστηκε το στόμα, το οποίο οδηγεί την τροφή σε μια ειδική κοιλότητα, το στομάχι. Η αρχική λειτουργία του στόματος εκτός από την είσοδο τροφής ήταν και η αποβολή των αχώνευτων ουσιών. Μετέπειτα στην εξέλιξη των οργανισμών εμφανίστηκε το έντερο και ο πεπτικός σωλήνας, δηλαδή το φαΐ πλέον έμπαινε από το στόμα και έβγαινε από άλλη μεριά. Οι πεπτικοί σωλήνες διαδόθηκαν ως πλέον αποτελεσματικοί και άρχισαν να αναπτύσσονται διάφορα είδη πεπτικών σωλήνων. Το πεπτικό σύστημα του κάθε οργανισμού αναπτύχθηκε και διαφοροποιήθηκε από τα υπόλοιπα πεπτικά συστήματα ανάλογα με τη διατροφή του κάθε οργανισμού. Ωστόσο, ο πεπτικός σωλήνας αποτελείται από τα ίδια όργανα και με την ίδια διαδοχή σε κάθε οργανισμό.

Στο πεπτικό σύστημα, όπως και στο καλυπτήριο σύστημα υπάρχουν πάρα πολλοί μικροοργανισμοί, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι απαραίτητοι στην πέψη ορισμένων ουσιών.

πηγή: βικιπαίδεια 

Κυκλοφορικό σύστημα

Το καρδιαγγειακό σύστημα είναι σύστημα οργάνων που είναι υπεύθυνο για την παροχή οξυγόνου καθώς και για την μεταφορά και ανταλλαγή ουσιών στα κύτταρα του οργανισμού. Το καρδιαγγειακό σύστημα αποτελείται από την καρδιά, τις φλέβες, τις αρτηρίες και τα τριχοειδή αγγεία. Τα όργανα αυτά ανακυκλώνουν συνεχώς το αίμα στον οργανισμό. Το αίμα είναι ένα είδος συνδετικού ιστού το οποίο αποτελείται από πλάσμα και κύτταρα που αιωρούνται στο πλάσμα. Είναι αυτό που πραγματοποιεί την μεταφορά οξυγόνου, την μεταφορά άλλων θρεπτικών ουσιών, όπως σάκχαρα και αμινοξέα από το πεπτικό σύστημα προς τους ιστούς, την μεταφορά των άχρηστων υλικών προς το απεκκριτικό σύστημα, την μεταφορά ορμονών ενώ συμμετέχει και σε άλλους μηχανισμούς που σχετίζονται με την προστασία του οργανισμού.

ΡΟΛΟΣ
Κύριος ρόλος του καρδιαγγειακού συστήματος είναι:
  • Η διανομή οξυγόνου στους ιστούς (μέσω του αίματος )
  • Η μεταφορά των μεταβολικών αποβλήτων (δηλ του διοξειδίου του άνθρακα )
  • Η μεταφορά και διανομή ύδατος και άλλων θρεπτικών συστατικών στους ιστούς
  • Η διατήρηση της ομοιόστασης στον οργανισμό.
  • Η θερμορρύθμιση ( μεταφορά θερμότητας )

Συστήματα οργάνων

 Στον οργανισμό μας όλα ξεκινούν από ένα κύτταρο, το ζυγωτό.Μετά από πολλές κυτταρικές διαιρέσεις καταλήγουμε να έχουμε πολλά κύτταρα για την επιτέλεση διαφόρων λειτουργιών.Τα κύτταρα αυτά συνδέονται μεταξύ τους και δημιουργούν ιστούς.Στον οργανισμό μας υπάρχουν 4 είδη ιστών: ο ερειστικός, ο επιθηλιακός, ο μυικός και ο νευρικός. Οι ιστοί σε συνεργασία μεταξύ τους δημιουργούν όργανα π.χ καρδιά, στομάχι κλπ. Τα όργανα συνεργάζονται και έτσι δημιουργούν τα συστήματα οργάνων. Τα συστήματα οργάνων δημιουργούν τον οργανισμό μας .Έτσι τα συστήματα οργάνων είναι:
  • Το κυκλοφορικό
  • Το αναπνευστικό
  • Το πεπτικό
  • Το σύστημα ενδοκρινών αδένων
  • Το νευρικό 
  • Το ερειστικό 
  • Το μυικό
  • Το ουροποιητικό 
  • Το αναπαραγωγικό 
  • Το σύστημα αισθητήριων οργάνων